Kanadai kutatók megvizsgálták, hogy 2011 és 2012 során a klinikájukon alsó végtag amputáción átesett betegek esetében milyen volt a szérumban mérhető B12 vitamin szintje, illetve más vérben mérhető paraméter (vérkép, koleszterin, homocisztein, vércukor, stb.) hogyan alakult. A kapott eredményeket összevetették más, hasonló életkorú emberekével, akiknél nem kellett alsó végtag amputációt végezni.
Az amputált beteg csoportjának közel 60%-a alacsony B12 vitamin szintet mutatott, ami statisztikailag jelentősen eltért a nem amputáltak hasonló mért értékeitől. A vizsgált többi paraméter is hasonlóan viselkedett: az amputált beteg csoportjánál nagyobb volt a vörösvértestek átlagos mérete, emelkedett volt a homocisztein és az össz-koleszterin szint – valójában mindegyik paraméter összefüggésbe hozható az átlagosnál alacsonyabb B12 vitaminszinttel.
A kutatók megállapították, hogy az alacsony B12 vitamin esetében az együttjáró fokozódó keringési problémákkal, érelmeszesedéssel, neuropátiával és a szellemi teljesítőképesség csökkenésével fokozódik az alsó végtag amputációjának az esélye. A vizsgálat eredményei alapján természetesen nem állítható, hogy a B12 vitamin bevitele képes lenne megállítani, esetleg visszafordítani, vagy megelőzni sem az amputációhoz vezető folyamatot. A kanadai kutatók vizsgálata csupán a tényt állapította meg: az amputációra kerülő betegeknél statisztikailag jelentősnek mondható B12 szint csökkenés látszik, az ezt kisérő egyébb kórélettani elváltozásokkal együtt.