A bőrünk tulajdonságait is – mint a szervezetünk egészét – alapvetően örökletes tényezők határozzák meg. Szüleinktől örököljük azt a génállományt, ami egyedi és csak ránk jellemző – az élet során a bőr változására, öregedésére ennek van a legnagyobb hatása. Az évek, évtizedek nem múlnak el nyomtalanul, azonban nem mindenki látszik egyformán az idő múlása: vann „szerencsésebbek”, akik valahogy lassabban öregednek – mi lehet ennek az oka? Mai ismereteink szerint a környezeti hatások nem egyformán hatnak mindenkire – van aki kevésbé érzékeny, illetve vannak olyan életmódbeli és kozmetikai eljárások, amelyek ellenállóbbá teszik a bőrünket az idő múlására.

A SkinCare DNA vizsgálat egy olyan DNS alapú genetikai vizsgálat, mely a bőr öt alapvető tulajdonságát vizsgálja meg genetikai alapon. Azt nézi meg, hogy az adott folyamatokért felelős gének az átlagostól jobban, vagy kevésbé jól vannak-e reprezentálva, és ez alapján meg tudjuk válaszolni azt, hogy van-e valamilyen eljárás, kozmetikai szer, táplálék-kiegészítő, aminek az alkalmazása hasznos, illetve melyek azok az anyagok, amire biztosan nincs, és nem is lesz szükségünk ahhoz, hogy a bőr fiatalos állaga minél tovább megmaradjon.

A SkinCare DNA teszt a következő tulajdonságokról ad információt:

A bőr szilárdságának és rugalmasságának vizsgálata

A SkinCare DNA™ génteszt segíthet felismerni, ha a vizsgált személy olyan fontos genetikai variánst hordoz, amely felgyorsult kollagén-vesztéssel jár együtt – még azelőtt, hogy ennek a következménye látható lenne az illető bőrén.

A bőr feszességét, teltségét és ráncmentességét biztosító kollagén a bőrben legfontosabb szerkezeti-fehérjéje. A szervezet számos egyéb alkotóeleméhez hasonlóan a kollagén az élet során mindvégig folyamatosan termelődik és lebomlik. Amikor valaki fiatal, a szervezetében több kollagén képződik, mint amennyi lebomlik, de 40 éves kor körül a kollagén-vesztés felgyorsul. Ez a bőr egészségének és a küllemének romlásához vezet.

A genetikai hajlam nagy szerepet játszik a kollagén-képződés és a lebontás sebességének a meghatározásában. Ezt a tulajdonságot érintő kulcsfontosságú genetikai variánsok alapján fel lehet ismerni azt, ha a kollagén-lebontás és képzés egyensúlyban van, illetve ha a kollagén lebontása kifejezettebb; utóbbi a korai ráncosodást, a bőr elöregedését és petyhüdtté válását okozza.

 

Glikáció (A.G.E.)

A bőrben levő kollagén és az elasztikus rostokra ható glikációs folyamatokat tartjuk általánosságban a felgyorsult bőröregedés vezető okának.

A glikáció hatására a kollagén és elasztikus rostok nem képesek normálisan működni. Ezért a glikáció fontos szerepet játszik a bőr felgyorsult öregedésében.

Génjeink nagy szerepet játszanak a szérum glükóz szintek szabályozásában. Egyes, ebbe a kategóriába tartozó genetikai variánsok kulcsfontosságú szerepet játszanak a bőrt érintő glikáció megelőzésében. Ezek felelősek a szérum glükóz-szint, az energia-bevitel és –leadás szabályozásáért. A génvariációk hatására megváltozhat az a képesség, hogy a szervezet normális szinten tartsa a vércukrot, illetve hatással lehetnek az energia-háztartásra. Mindkettő a glikációs folyamat fokozódásához vezethet.

A glükóz az a cukorfajta, amit a szervezet fő üzemanyagként használ (szőlőcukor, a laboratórium vércukorként határozza meg). Ha a cukoranyagcsere nem megfelelő, a glükóz kötődhet a bőrben a kollagén és elasztikus rostokhoz is; ez kóros kémiai kötésekhez, ezáltal szövetkárosodáshoz vezet. Ez a glikációnak nevezett folyamat vezet ahhoz, hogy a bőr merevvé válik és elveszti ruganyosságát. A glikáció miatt a bőr regenerációs képessége is romlik, emiatt a bőr lazává, berepedezetté, vékonnyá válik, bepirosodik és megújulásra képtelen lesz.

Napfény okozta károsodás & pigmentáció

A bőr idő előtti öregedésének a fő okát a napfényben (de a szoláriumokban is) jelen levő ultraibolya (UV) sugarak jelentik. A gének fontos szerepet játszanak annak a meghatározásában, mennyire képes a bőr természetesen védekezni a napsugárzással szemben.

A napfényben levő ultraibolya (UV) sugarak a felelősek a bőr idő előtti öregedésével járó tünetek, a bőrkárosodás és a bőrrák 90%-áért. Minden egyes alkalommal, amikor a bőrt UV sugár éri, a bőr károsodik. Az ismételten bekövetkező napfény vagy szolárium okozta károsodás halmozott hatásaként a hámsejtekben levő DNS károsodását okozza, tartós gyulladás és oxidatív stressz következik be, ami hátrányosan érinti a bőr állapotát és küllemét.

Öröklött génjeink fontos szerepet játszanak annak a meghatározásában, hogy a bőr mennyire képes saját magától védekezni a napfény hatásaival szemben A SkinCare DNA ™ teszt ki tudja mutatni, hogy a bőr napfénnyel szembeni természetes védekezőképességét meghatározó genetikai védelmi faktor (gSPF™) milyen erős. A teszt az eredmények alapján egyedi, hatékony bőrvédő stratégia kidolgozását teszi lehetővé, amit úgy állítanak össze, hogy az a gének alapján a lehető legjobb védelmet nyújtsa.

Szabadgyökök okozta károsodás

A tudmány aktuális álláspontja szerint, aszabad gyökök a szívbetegségtől az ízületi gyulladásig, a ráktól a szürke hályogig közel minden ismert betegség kialakulásában szerepet játszanak. A szabad gyökök a bőr öregedési folyamatában is talán a legfontosabbak.

A SkinCare DNA ™ kifejlesztésekor végzett kutatás kimutatta, hogy a szervezetben az antioxidánsok mennyisége egyenesen arányos azzal, hogy a bőr milyen idős korig tűnik egészségesnek. A szabad gyökök igen reakcióképes rövid életidejű molekulák, melyek lényegében bármely molekulát károsítani tudnak a szervezetben – beleértve a szervezet legnagyobb szervében, a bőrben található sejtes struktúrákat is.

A szabadgyök-közömbösítő vegyületek mennyisége egyedileg változó. Számos bőrrel kapcsolatos genetikai variánst azonosítottak már, melyek megváltoztatják az antioxidáns védő molekulák mennyiségét. A genetikailag meghatározott antioxidáns védelem mértékét a leghatékonyabban a SkinCare DNA ™ vizsgálat segítségével lehet meghatározni.

Érzékenység & Gyulladás

Az életfontosságú gének genetikai variánsai fokozott gyulladáshoz vezethetnek – ami az egyik legfontosabb tényező az idő előtti öregedésben.

Felvetődött már Önben, hogy miért válik bőre télen érzékenyebbé? Vagy, hogy melegben miért lesznek kiütései? Miért jelentkezik bőrpír vagy rozácea egyes kozmetikumok, bőrápoló szerek alkalmazása után? Ezek a bőrpírral és bőrérzékenységgel járó esetek a szervezet elsődleges védelmi válaszával, a gyulladással függnek össze.

Öröklött génjei nagy szerepet játszik annak a meghatározásában, hogy a kialakuló gyulladás mennyire lesz intenzív. Az ebben a kategóriában vizsgált legfontosabb variánsok alapján számos olyan, fokozott reakcióval járó mechanizmust lehet azonosítani, amelyek végül a bőr irritációját okozzák.  Ezek felismerése lehetővé teszi a megelőzést, illetve az optimális kezelést, és így a bőr korai öregedésének kivédését.

 

A vizsgálat szájnyálkahártya hámsejt mintából („nyálmintából”) történik, ami az általunk postán küldött mintavevő eszközzel otthon könnyen kivitelezhető. A levett vizsgálati anyagot postán vagy személyesen kell visszajuttatni irodánkba. A vizsgálati eredmény kb 2-3 hét alatt készül el, és egy részletes, 9-10 oldalas összefoglalóban írja le a talált genetikai állapotot, és tesz javaslatot a személy életvitelével, illetve a használt kozmetikumok és táplálék-kieészítőkkel kapcsolatban. A lelet angol nyelvű, az értelmezéséhez  30 perces ingyenes konzultációs időt biztosítunk szakértői irodánkban, vagy Skype / Facetime segítségével telefonon / interneten keresztül. Plusz díj ellenében a lelet magyarnyelvű fordítását is elvégezzük.

A SkinCare DNA vizsgálat leletéből az alábbiakban bemutatunk néhány oldalt:

A vizsgálatot Webshopunkon keresztül rendelheti meg (Kattintson ide!)

A vizsgálat ára 140 000.- Ft

AKCIÓ! 2017 szeptember végéig a vizsgálat 30% kedvezménnyel 98 000.- Ft áron rendelhető meg.