Új baktérium-faj, mely a kozmikus sugárzást használja energiaforrásként

Megdöbbentő és korszakalkotó felfedezésről számolt be ma a Science folyóirat internetes kiadása:

Dél-Afrika mély aranybányáinak egyikében, kb. 2,8 km mélyen egy új, pálcika alakú baktériumot fedeztek fel (Desulforudis audaxviator).

cc_desulforudis_audaxviator_hires_16x9
Desulforudis audaxviator (forrás: NASA)

Különös tulajdonságai vannak, napfény, oxigén és szén-vegyületek helyett más módon jut energiához: a bánya mélyén található gamma-sugárzó urán izotópok sugárzott energiáját használja forrásként.

Korábban ezt az életformát el sem tudtuk volna képzelni. Minden önálló életre és szaporodásra képes földi élőlény a földre érkező napfény, a jelenlevő gázok (elsősorban az oxigén) és a jelenlevő szén-vegyületek (pl. széndioxid) felhasználásával szabadít fel energiát, és tartja működésben életfolyamatait. A most felfedezett baktérium az első, amelynek nincs, vagy alig van szüksége ezen elemekre, és képes ezektől teljesen függetlenül létezni, a környezetében levő gamma sugarak energiáját felhasználva életműködéséhez.

A radioaktív urán bomlásakor keletkező gamma sugarak a kőzetben levő kén és oxigén molekulákat hasítja le, minek hatására molekula-fragmensek keletkeznek, többek között magas energia-tartalmú szulfátok és hidrogén-peroxid. A baktériumok felveszik ezeket az anyagokat, felszabadítják bennük a kémiai kötési energiát, és ezt használják életműködésük fenntartásához.

A kérdéssel foglalkozó kutatók felvetik, hogy hasonló folyamatok segítségével lehetséges a földönkívüli élet olyan mostohának tűnő égitesteken is mint a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz holdjai, vagy akár a Pluto. És még atmoszféra sem kell hozzá. Ez maga a földönkívüli élet.

Forrás: Alien life could feed on cosmic rays. By Jessica Boddy. Sciencemag.org, 2016. Október 07. DOI: 10.1126/science.aal0237