A B12 vitamin hiánya

coenzymeB12
B12 vitamin – koenzim kémiai szerkezete

A B12 vitaminhiány és a HCY szintemelkedés közötti összefüggés egyre több kutatót késztet az összefüggés tanulmányozására. A HCY emelkedés örökletes genetikai oka esetében az ebben szenvedő betegek gyakrabban betegednek meg szív- és érrendszeri betegségekben. A HCY szint csökkenése több vizsgálat eredménye szerint statisztikailag jelentős mértékben okozott csökkenést szívbetegség és stroke kialakulásának tekintetében. A közelmúltban indított, és még folyó vizsgálatok szerint a B12 vitamin jelentős mértékű per-os bevitele nagymértékben csökkentette a stroke kockázatát azoknál a betegeknél, akiknél alacsony aktív B12 szintet és magas HCY szintet találtak a vizsgálat kezdetén.

A B12 és folsav kombinált alkalmazása néhány tanulmány szerint javította a szív koszorús ereinek keringését. Ezek az eredmények sokat ígérőek, de még számos további vizsgálatra van szükség a kérdés megnyugtató tisztázására.

Ugyancsak hosszú évek óta vizsgálat tárgyát képezi a szellemi teljesítőképesség és a B12 vitamin szint közötti összefüggés. Az emelkedett HCY szint már évek óta az Alzheimer betegség diagnosztikai kritériumai közé került. Számos vizsgálat igazolta, hogy azoknál a személyeknél, akiknél a negyvenes ötvenes életkorukban alacsonyabb HTC (aktív B12) szintet és emelkedett HCY szintet találnak, jelentősen megnőtt a demencia, és így az Alzheimer betegség kifejlődésének az esélye. Ha a HCY szintet 3 umol/L értékkel sikerül csökkenteni (például szájon át adott B12-vel), akkor a demencia kialakulásának kockázata 22%-kal csökkenthető. Számos randomizált klinikai vizsgálat zajlik a B12, a folsav, illetve a B vitamin csoport más tagjainak hatásával kapcsolatban a korai szellemi leépülésre, a kognitiv teljesítőképességre fókuszálva (8). Ugyancsak fontos felismerés, hogy az időskori depresszív állapot is igen jól reagál a B12 vitamin szájon át történő pótlására.

A csontanyagcsere alacsonyabb szintű működése csökkenő ásványi anyag sűrűséget okoz a csontállományban, és végső soron csontritkuláshoz vezethet. Az alacsony szérum HTC és az emelkedett HCY érték összefüggést mutat az alacsonyabb csont ásványi anyag sűrűséggel. Az alacsony B12 érték esetén nő a csonttörés kockázata – és mindez a B12 pótlásával kivédhető. A csontanyagcsere és a B12 vitamin összefüggései ugyancsak aktuálisan folyó prospektív klinikai tanulmányok tárgyát képezik.