Tánc: ez biztosan véd az öregedéstől. Van rá tudományos bizonyíték.

Állatkísérletekből ismert, hogy a fizikai aktivitás és az érzékszervek együttes ingerlése jótékony hatású az agyra, hatékonyabb mint bármilyen más kezelési eljárás. Egy német (magdeburgi) kutatócsoport a tánc hatását vizsgálta középkorú és idősebb emberek szellemi teljesítőképességére.

Az új, tánctanításon alapuló memória-javító program, amely az új mozgási minták tanulásán alapul, a neuroplaszticitást (a központi idegrendszer tanulási képességeit) tekintve jobb eredményt adott, mint a hagyományos fitnesz tevékenység, fizikai aktivitás.

A kutatás során huszonkét egészséges közép- és időskorú (63-80 év) személyt vizsgáltak, akiket véletlenszerűen tánc-csoporthoz vagy sportcsoporthoz osztottak be, majd elvégeztették velük az egész 18 hónapos tanfolyamot. A vizsgált személyeknél MRI vizsgálatot, BDNF meghatározást és neuropszichológiai vizsgálatokat végeztek el a kiindulási időpontban, majd a 6 és a 18 hónappal kezelés után.

A kutatók az aktivitások befejeztével, 6 hónap elteltével szignifikáns növekedést tapasztaltak a bal oldali precentrális gyrusban (agyi tekervényben) a kontrollhoz képest. Ezt a neuroplasztikus hatást a táncosoknál megfigyelt megemelkedett BDNF plazmaszintek okozhatták, illetve azzal együtt emelkedhettek. A kognitív hatásokat illetően mindkét csoport jelentős javulást mutatott a figyelemben és a verbális memóriában egyaránt. Ezenkívül a parahippocampális agyi régió megnövekedett a „táncosok” csoportjában.

A vizsgálati eredmények azt sugallják, hogy a hosszútávú táncprogramban való részvétel, amely állandó kognitív és motoros tanulást igényel, hasznosabb, mint az ismétlődő fizikai gyakorlatok (testedzés, fitnesz) a középkorú és idősebb emberek agyára nézve.

A tánc rendkívül ígéretesnek tűnik az életkorral összefüggő szürkeállomány-csökkenés kivédésében.

(MRI: Mágnesesrezonancia képalkotás – a központi idegrendszer finom funkcionális vizsgálata speciális képalkotó eszközzel, mely szöveti szintű eltéréseket is képes ábrázolni. BDNF: Brain-derived Neurotrophic Factor, a vér-szérumban kutatási jelleggel mérhető fehérje, mely összefüggést mutat az idegsejtek aktivitásával, fejlődésével, a memória-kapacitás fokozódásával.)

Forrás:

Müller, P. Et al: Evolution of Neuroplasticity in Response to Physical Activity in Old Age: The Case for Dancing. Front. Aging Neurosci., 14 March 2017

https://doi.org/10.3389/fnagi.2017.00056