Sokkal kevesebb idegsejt pusztul az Alzheimer kórban, mint azt korábban gondoltuk

Gyakorlatilag 180 fokos fordulatot jelent az Alzheimer betegség kutatásában egy, a közelmúltban a Nature-ben megjelent, kanadai-francia kutatóktól származó közlemény.

Az Alzheimer kórt mindeddig az időseknél megjelenő neuro-degeneratív megbetegedésnek tartottuk, amely során az idegsejtek jelentős, progresszív elvesztését és az idegvégződések, szinapszisok pusztulását feltételeztük. A most megjelent közlemény vizsgálati eredményei alapjaiban kérőjelezik meg ezt a nézetet.

A vizsgálat során több mint 170 személyt vizsgáltak – a páciensek az Alzheimer-kór különböző szakaszaiban szenvedtek. A vizsgálatokat Salah El Mestikawy (Douglas Mental Health University Institute, Kanada) és Stéphanie Daumas (Université Pierre et Marie Curie, Franciaország) irányították, és megállapították, hogy a megbetegedés az idegi és a szinaptikus markerek csekély csökkenésével jár csupán. A kutatók által vizsgált nyolc idegi és szinaptikus marker a betegek prefrontális agykérgében minimális szinaptikus veszteséget mutatott, és ez szöges ellentétben állt a korábbi feltételezésekkel.

A kutatók megkísérelték ezeket az észlelt kisebb szinaptikus veszteségeket az alanyok demencia-szintjével összefüggésbe hozni. Eredményeik azt mutatják, hogy a szinaptikus biomarkerek csökkenése alig, vagy nem gyakorol hatást ​​a résztvevők kognitív képességére.

A tanulmány azt sugallja, hogy a demencia szinaptikus diszfunkcióhoz kapcsolódik, nem pedig a páciens agyának és agysejtjeinek morfológiai károsodásához. Ennek a diszfunkciónak az azonosítása a későbbiekben a betegség hatékony kezeléséhez is elvezethet. Jelenleg a demencia-ellenes kezelés fő célja a szinaptikus pusztulás lassítása volt. A vizsgálat alapján módosítani kell a terápiás célt.

Forrás:

Poirel et al.: Moderate decline in select synaptic markers in the prefrontal cortex (BA9) of patients with Alzheimer’s disease at various cognitive stages. Nature / Scientific Reports | (2018) 8:938 | DOI:10.1038/s41598-018-19154-y

www.nature.com/articles/s41598-018-19154-y