Kritikus hangvételű tanulmány kérdőjelezi meg a koleszterincsökkentők (sztatinok) hatásosságát

C0174826-Altorvastatin_40_MG-SPL-20140704091132442Meglepő, és várhatóan heves reakciókat kiváltó közlemény jelent meg a napokban egy amerikai és egy svéd kutató tollából – nem kevesebbet állít, mint a sokak által napi rendszerességgel használt koleszterincsökkentő (sztatin) tipusú gyógyszerek alkalmazása megalapozatlan, a káros mellékhatás mértéke meghaladja az esetleges pozitiv megelőző hatásukat: fokozzák a rákos halálozást, vagy az emlőrák előfordulási gyakoriságát; központi idegrendszeri rendellenességeket (kognitív és hangulati zavarokat) vagy izomkárosodást is okozhatnak.

A sztatinokat két évtizeddel ezelőtti piacra kerülésük óta csodadrogként ünneplik, mondja David M. Diamond, holott nem olyan hatékonyak a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésében, és nem is olyan biztonságosak, mint elhitették velünk. Bár az elmúlt néhány évben a farmaceutikumok közül a legtöbb gyógyszergyári profitot hozó, koleszterinszint-csökkentőként reklámozott sztatinok valóban csökkentik a koleszterinszintet, nem csökkentik jelentős mértékben a kardiovaszkuláris betegségeket, folytatják a kutatók, sőt továbbmenve kifejtik: sok klinikai vizsgálat, amely a sztatinok eredményességéről számolt be, nemcsak figyelmen kívül hagyta e gyógyszerek számos súlyos mellékhatását, de statisztikai csalások révén a valóságosnál jobb színben tüntette fel azok hatékonyságát.

További részletek: a www.medicalonline.hu oldalon olvashatók.

Forrás: David M Diamond, Uffe Ravnskov: How statistical deception created the appearance that statins are safe and effective in primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Expert Review of Clinical Pharmacology, March 2015, Vol. 8, No. 2 : Pages 201-210  http://informahealthcare.com/doi/pdf/10.1586/17512433.2015.1012494