A genetikai hajlam nem mentség az elhízásra

Egy, a napokban megjelent közlemény szerint azok a személyek, akiknél genetikailag bizonyítottan nagyobb a hajlam az elhízásra, jól megválasztott egészséges diétával bizonyosan nem fognak elhízni, illetve magasabb testsúly esetén nagyobb arányú fogyásra lesznek képesek, mint azok a személyek, akiknél ilyen genetikai hajlam nincsen jelen.

A New Orleansban működő Tulane Egyetem kutatócsoportja több mint 14 000 egészségügyi dolgozó elhízásra vonatkozó genetikai hajlamát vizsgálta meg, illetve kérdőíves alapon 1986 óta nyomon követte étkezési szokásaikat, és ellenőrizték testsúlyuk változását, illetve a BMI alakulását.

Eredményeik alapján egyértelműen látható, hogy az a csoport, ahol a hajlam az elhízásra genetikai okok miatt nagyobb volt, de a három egészséges diéta valamelyikét betartva étkezett, a hajlam ellenére nem alakult ki elhízás; illetve, ha magasabb volt a testsúlyuk, a diéta betartásával a fogyás mértéke nagyobb volt, mint az a genetikai hajlammal nem rendelkező csoport tagjainál volt észlelhető.

A diéta összetevőinek egyenkénti vizsgálatából kiderült, hogy a testsúly növekedésért leginkább a transz zsírok (panírozott, rántott ételek), a gyümölcslé és az édesített üdítő italok voltak felelősek.

Ez a tanulmány alapján nincs mentség: a genetikai hajlam megléte nem igazolja az elhízást. Jól megválasztott, és következetesen betartott egészséges étrend segítségével hosszú távon is fenntartható az alacsonyabb egészségügyi kockázatot jelentő optimális testsúly.

Forrás:
Wang T et al: Improving adherence to healthy dietary patterns, genetic risk, and longterm weight gain: gene-diet interaction analysis in two prospective cohort studies. BMJ 2018; 360 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j5644 (Published 10 January 2018)

http://www.bmj.com/content/360/bmj.j5644