Az alvási apnoé kezelése lassítja a demencia kialakulását

Az alvási apnoe-szindróma (az alvás közben kialakuló időszakos légzés-leállás állapota) kezelése csökkenti a szellemi leépülés sebességét – állapították meg francia kutatók a közelmúltban.

Alzheimer betegségben szenvedő 23 beteg esetében 8 éven át (2003 és 2011 között) végezték a megfigyeléseiket, mely során 14 személy rendszeresen használta az alvási apnoé szindróma kezelésére szánt berendezést, 9 személy nem használt ilyen alvás segítő eszközt. A vizsgálat eredményeként egyértelmű, hogy a kezelt személyeknél a szellemi teljesítőképesség csökkenése kisebb mértékű volt, mint a nem kezelteknél.

Kutatási eredményeik alapján a szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a megbetegedés lefolyását hatékoyan lehet már ismert eszközökkel is enyhíteni, például a jól ismert alvás segítő lélegeztető készülék rendszeres alkalmazásával.

Forrás: Troussiére A-C. et al: Treatment of sleep apnoea syndrome decreases cognitive decline in patients with Alzheimer’s diesease. J Neurol Neurosurg Psychiatry doi:10.1136/jnnp-2013-307544