A rossz alvók között gyakoribb a demencia?

A Neurology folyóirat 2014 december 10-én megjelent számában amerikai kutatók arról számoltak be, hogy az alvási apnoe betegségben szenvedő személyeknél, illetve azoknál, akik az átlagnál kevesebb időt töltenek a mély alvás állapotában gyakrabban alakulnak ki a demenciára jellemző központi idegrendszeri (agyi) elváltozások.

Az alvás során kialakulo apnoe (alvás közbeni lélegzetvétel-leállás állapota) igen gyakran okoz az agyi keringésben olyan apró elváltozásokat, melyek az érintett terület oxigén-ellátottságát érinti, ée kisebb-nagyobb elhalások kialakulásához vezet.

Azok a személyek, akik alvás közben kevesebb időt töltenek a mély alvás („lassú hullámú alvás”) állapotában, rosszabban működő rövidtávú memória funkcióval bírnak, romlik az emlékező képességük, nem tudják felidézni a közelműlt történéseit.

A kutatók véleménye szerint az alvási rendellenesség kezelésére használt pozitív nyomással működő, alvás közbeni légzést segítő eszközök egyértelműen hasznosak, képesek kivédeni, lelassítani a demencia kialakulsát, illetve a már demenciában szenvedők esetében bizonyos javulás is elérhető ezen eszközök használatával.

Forrás: Gelber P. R. et al.: Associations of brain lesions at autopsy with polysomnography features before death. Neurology 10.1212/WNL.0000000000001163