A fizikai aktivitás hatása a DNS működésére

Exercise
Epigenetika folyamatban

Mindenki számára egyértelmű, hogy az edzés, a fizikai aktivitás jótékonyan hat a szervezet állapotára, az izmok és a csontok erősödnek, a zsírszövet tömege csökken. A folyamat világos ugyan, de mostanáig a kutatóknak nem volt kézzelfogható bizonyítéka arra, hogy ezek a módosulások milyen mechanizmusokon keresztül játszódnak le.

A svéd Karolinska intézet kutatói által végzett, és a napokban közzétett vizsgálatokból a folyamat néhány részletére magyarázatot találunk: a fizikai aktivitás hatására a DNS bizonyos területein metilációs és gén-expressziós módosulások játszódnak le – és ez végtagonként is eltérő lehet, függően a fizikai megterheléstől. A DNS metilációs folyamatok B12 vitamin közreműködésével történnek. A metilációs, és gén-expressziós változások a termelődő fehérjék mennyiségi és minőségi változásait eredményezik, enek hatására nő az izomtömeg az edzésben levő izmokban. Ezt epigenetikai folyamatnak nevezzük – a genetikai állomány változatlan ugyan, de a róla átíródott informáxció a szükségleteknek megfelelő módon változik.

A kisérlet során 23 nőt kértek meg arra, hogy hetente négy alkalommal 45 percen át edzék az egyik lábukat kerékpár-pedálozással – de szigorúan csak az egyik lábukat, a másik lábuk kontrolként szerepelt a későbiekben. Az edzési idő eltelte után mindkét láb izmaiból szövetmintát vettek, és megvizsgálták a DNS molekulák jellemzőit. Az edzésben levő izmokból származó mintákban több mint 5000 ilyan területet találtak, ahol az ellenoldali izomcsoporthoz képest megváltozott a metiláció: kézzelfogható bizonyítékunk van tehát arra, hogy hogyan is működik a genetikai információ átvitelének szabályozása.

Mindenki számára elérehtő a saját szervezetének epigenetikai befolyásolása. Csak el kell kezdeni edzeni.

Forrás: Lindholm, M.E. et al: An integrative analysis reveals coordinated reprogramming of the epigenome and the transcriptome in human skeletal muscle after training. Epigenetics. 2014 Dec 7:0. DOI:10.4161/15592294.2014.982445