Új táplálkozási irányelvek az USA-ban: sózott libatepertő, utána kávé…

Zsíroskenyér uborkával
Az új táplálkozási irányelvek által ajánlott ételféleség: zsíroskenyér (enyhén sózva), uborkával…

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi kormányzata 2015 februárjában publikálta a legújabb táplálkozási irányelveket összefoglaló tudományos tanácsadói ajánlást. A korábbi évek hasonló kiadványaihoz képest (az előző 2010-ben jelent meg) néhány jelentős változásról olvashatunk ebben az igen terjedelmes anyagban (571 oldal). A legfeltűnőbb, hogy teljes mértékben elveti a koleszterin mentes, illetve a koleszterin-szegény diétát, a koleszterin bevitel tekintetében minden korábbi korlátozást felold: „koleszterin esetén nem veszélyes a túlzott fogyasztás, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy nincs kapcsolat a szívbetegségek és táplálkozás során magunkhoz vett koleszterin között”.

A korábbi sófogyasztásra vonatkozó korlátozásokat jelentős mértékben enyhítette, gyakorlatilag már a magasvérnyomásban, illetve krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek sóbevitelét sem korlátozza annyira, mint korábban. A javasolt mennyiség napi 2300 – 2500 mg konyhasó bevitele (a korábbi maximum napi 1500 mg volt).

A koffein bevitelét sem minősíti károsnak, a javaslat szerint napi 3-5 csésze kávé (illetve ennek megfelelő mennyiségű koffein) bevitele biztosan nem káros.

A finomított cukor fogyasztásának mérséklését ez a tanulmány is fontosnak tartja. Általánosságban megálapítja, hogy nem szükséges egyes élelmiszer-csoportokat teljesen kihagyni az étkezésből, és arra sincs szükség hogy az egészséges étkezés érdekében egyetlen diétás módszert kövessünk. Ehelyett inkább az élelmiszerek széles skálájának rugalmas kombinálása biztosítja az egészséges étkezést, ami alkalmazkodhat az emberek egyéni szükségleteihez, ízléséhez és kulturális tradícióihoz.

Ugyanakkor külön kitér az élelmiszer-termelés, gazdálkodás környezetvédelmi és fenntarthatósági kérdéseire. Az egészséges táplálkozási szokások – zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztek, hüvelyesek, csonthéjasok és alacsony kalóriatartalmú állati termékek fogyasztása – egyben kedvezőbb környezeti hatással is bírnak, így előállításuk során kevesebb az üvegházhatású gázok kibocsátása, és kisebb a termőföld-, víz- és energiaigény is.

Az USA egészségügyi rendszerének fontos sajátossága, hogy a kormányzati- és szakmai szervezetek által kiadott irányelvek, módszertani javaslatok, illetve lejárási szabályok kötelezőek az országuk területén végzett elgészségügyi ellátás során. Ennek megfelelően a most megjelent dokumentum, illetve az hatására rövidesen elkészülő részletes javaslatok nagymértékben fogják módosítani az USA – és valószínűleg ezt kvetően a világ – hozzáállását a táplálkozás bizonyos kérdéseihez, illetve megváltoztatják az élelmiszer-termelés és -ipar működését. Vége a margarin, zsírszegény hús, koffeinmentes kávé, sótlan élelmiszerek korszakának. Minden jó minőségű természetes élelmiszer fogyasztható – helyes, ha a változatosságra törekszünk.

Forrás: Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC). Advisory Report to the Secretary of Health and Human Services and Secretary of Agriculture. http://www.health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/