A mesterséges édesítőszerek fogyasztása növeli a stroke és a demencia kockázatát (2017 legfontosabb felfedezéseinek egyike)

A Neuroscience News and Research internetes folyóirat 2017 legfontosabb közleményei között sorolta fel azt a bostoni kutatók által jegyzett publikációt, mely egyértelmű összefüggést mutatott ki a mesteréges édesítőszerek fogyasztása, és az agyvérzés kialakulása, illetve az Alzheimer kór (demencia) betegség létrejötte között.

A cukor- és a mesterségesen édesített italok fogyasztása ismert kardiometabolikus kockázati tényező, ami növelheti a cerebro-vaszkuláris betegség és a demencia kialakulásának kockázatát. A 2017 áprilisában megjelent közleményben a kutatók megvizsgálták, hogy a cukor- és/vagy a mesterséges édesítőszerekkel édesített italok fogyasztása összefüggésbe hozható-e a stroke és/vagy a demencia kialakulásával. A vizsgálatot a már korábban többször alkalmazott, jól kivizsgált közösség segítségével végezték el: a közösség az úgynevezett Framingham Heart Study Offspring kohorsz volt, tehát egy olyan jól kivizsgált, több évtizede megfigyelt több ezres populáció, akik között a stroke, illetve a demencia kialakulása pontosan nyomon követhető volt.

A mesterségesen édesített üdítőitalok fogyasztása a vizsgálat eredményei alapján a stroke, illetve a demencia kialakulását statisztikailag igazolható módon fokozta. Ez a hatás a vizsgált személyek életkorához, neméhez, oktatásához (dementia elemzéséhez), kalóriabevitelhez, étrendminőséghez, testmozgáshoz és dohányzáshoz kapcsolódó statisztikai korrekciók után is jól látható volt, tehát ezek a tényezők nem befolyásolták a mesterséges édesítőszerek hatását. A kockázati arányok stroke esetében a 2,86 szorosra, Alzheimer betegség esetében pedig 2,89 szorosra növekedett. A csak cukorral (pluszban) édesített italok nem voltak összefüggésben a stroke kialakulásával vagy a demencia létrejöttével. Ez a vizsgálat tehát egyértelműen igazolta azt a feltételezést, hogy a mesterségesen édesített üdítőitalok fogyasztása esetén a stroke és a demencia kialakulásának kockázata jelentősen megnő, majdnem háromszor nagyobb lesz.

Forrás:
M. P. Pase et al: Sugar- and Artificially Sweetened Beverages and the Risks of Incident Stroke and Dementia. A Prospective Cohort Study. S