A Vegán diéta káros lehet a kisgyermekek számára – hívták fel a szülők figyelmét a táplálkozással foglalkozó szakemberek egy közelmúltban rendezett kongresszusukon

Az Európai Gyermekgyógyászati ​​Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) által kiadott, a Vegán (vegetáriánus, kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztó) diétát orvosi és étkezési tanácsadás nélkül követő kisgyermeknél kialakuló tápanyaghiányos veszéllyel kapcsolatos tájékoztató.
Az Európai Gyermekgyógyászati ​​Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) 50. éves találkozóján arra figyelmeztet, hogy a Vegán (vegetáriánus, kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztó) diétát orvosi és étkezési tanácsadás nélkül követő kisgyermeknél tápanyaghiányos állapot is kialakulhat, például létrejöhet a B12-vitamin, kalcium, cink és a magas minőségű fehérjék hiányállapota is, ami potenciálisan veszélyes lehet a gyermek egészségre.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a Vegán diétát követő gyermekek kevésbé fejlettek, kisebb testsúlyúak és alacsonyabbak, mint vegyes táplálékot, vagy esetleg vegetáriánus étrendet követők (a vegetáriánus étrend növényi táplálékon kívül tejet és/vagy tojást is tartalmaz).

"A Vegán étrendű fiatal csecsemők egészséges és kiegyensúlyozott táplálását nehéz biztosítani. A szülőknek meg kell érteniük, hogy milyen komoly következményekkel jár a táplálékkiegészítéssel kapcsolatos tanácsadás elmulasztása. A negatív következmények közé tartozik a visszafordíthatatlan kognitív károsodás, súlyos egészségromlás, esetleg a gyermek visszafordíthatatlan, halálhoz vezető állapotromlása. Amennyiben a szülők ragaszkodnak a gyermek Vegán diétájához, akkor szigorúan követniük kell az orvosi és étrendi tanácsokat, és így elérni azt, hogy gyermekeik megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékhoz jussanak – ilyenkor mind az anya, mind a csecsemő részére tanácsot kell adnia a táplálék-kiegészítéssel kapcsolatban"- tanácsolja Mary Fewtrell professzor, Az ESPGHAN táplálkozási bizottságának elnöke.

A vegán gyermekek esetében a legnagyobb kockázat a B12-vitamin-hiány kialakulása. A B12 esetében igazoltan az állatokból származó élelmiszerek számítanak a B12 egyetlen megbízható forrásának, és a vitamin hiánya újszülött és fiatal csecsemő korban pusztító hatással járhat. A B12-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez, nélkülözhetetlen a DNS felépítéséhez, és ennek hiánya vérképzési és ideggyógyászati rendellenességeket okozhat, ami kisgyermekekben súlyos károsodás kialakulásához vezethet, mely nem ritkán sajnos visszafordíthatatlanná válik.

Myriam Van Winckel professzor előadásában a következőket hangsúlyozta: "Minél korlátozottabb a gyermek étrendje, annál nagyobb a tápanyag-hiány kialakulásának a kockázata, és ez kockázat a Vegán gyermekek esetében a legnagyobb. A szoptató Vegán anyáknak szintén tisztában kell lenniük azzal, hogy gyermekeiknél - az anyai B12 hiány miatt -a szoptatás ideje során (a 2. és 12. Hónapos kor között) B12-vitaminhiány alakulhat ki, mert a gyermekek már a születésükkor B12 vitamin-tartalékok nélkül érkeztek a világra, még akkor is, ha az anyán nem mutatkoznak a B12 vitamin hiány-tünetei. "

A Vegán étrend szerint táplált csecsemők esetében a fehérje és a kalcium alultápláltság kialakulásának is komoly a kockázata – ez a helyzet az utóbbi időben még komolyabbá vált, mivel a tej-helyettesítő élelmiszerek alkalmazása megtévesztő lehet. A rizstej, a mandula-tej és a szójatej gyakran tej-helyettesítőként kerül felhasználásra, azonban ez megtévesztő, mivel tápértékük, összetételük alapján nem képesek a tejet pótolni.

A Vegán étrendekkel ellentétben azonban a változatos lacto (ovo) vegetáriánus (a növényi tápanyagok mellett tejet és/vagy tojást is fogyasztó), és a félig vegetáriánus étrend általában biztonságos. A kérdés tudományos vizsgálata céljából sajnos megfelelő számú, hosszú távú, nyomon-követéses vizsgálat még nem áll rendelkezésünkre, de megállapíthatjuk, hogy csecsemők és kisgyermekek esetében a vegetáriánus étrend nem okozza a Vegán étrendnél látott káros hatást, sőt, úgy tűnik, hogy a lipid profilra, illetve a testsúlyra kifejezetten kedvező hatást mutat.

Forrás:

Fewtrell, M., Bronsky, J. et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. JPGN. 2017. V. 64. No. 1. pp. 119-132.

Van Winckel, M. Vegetarian and vegan diets; pros and cons in infants, children and adolescents. Presented at the Annual Meeting of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Prague, Czech Republic, 11 May, 2017.

Van Winckel, M., Vande Velde, S. et al. Clinical practice: Vegetarian infant and child nutrition. European Journal of Pediatrics. 2011. V. 170. No. 12. pp. 1489-1494.