Születés előtti apasági vizsgálat már a 9. terhességi héttől

adn_animationAz apasági vizsgálat már a terhesség alatt is elvégezhető, a magzat veszélyeztetése nélkül. A vizsgálathoz vérmintára van szükség a várandós anyától, amiből megtörténik az anyai és a magzati DNS kivonása. Ezt követően a magzati DNS minta összevetésre kerül a feltételezett apától akár már korábban, akár otthon levett „nyál”-mintából származó DNS-sel, és egyértelműen (99,9%-os, vagy nagyobb pontossággal) megállapítható, vagy kizárható a vizsgált feltételezett apa biológiai apasága.

E pontossági szint eléréséhez a vizsgálatot végző központok a felkészülési és fejlesztési időszak alatt 36400 vizsgálatot végeztek el, ez az adatmennyiség kell ahhoz, hogy egy új eset vizsgálatakor a megfelelő biztonsággal lehessen kizárni, vagy valószínűsíteni valaki apaságát.

A születés előtti non-invazív apasági vizsgálat már Magyarországon is elérhető – erre a linkre kattintva további tájékoztatást kaphat.

Forrás: Ryan A. et al.: Informatics-based, highly accurate, noninvasive prenatal paternity testing. Genet Med 2013:15(6):473–477