A szklerózis multiplex kialakulása és a vastagbél flóra (mikrobióta) eltérései között kapcsolat állhat fenn


Elmosódott vagy kettős látás; zsibbadás a karokban, lábakban vagy arcon; egyensúlyi problémák a gyalogláskor: ezek a szklerózis multiplex (MS) elsődleges tünetei. Ez egy krónikus autoimmun és neurodegeneratív megbetegedés, mely világszerte 2,3 millió embert érint - többségük életkora 30 év körüli.

Jelenleg sajnos nincs a betegségre végleges gyógymód, és a kór kialakulásának valódi okai sem ismertek. Annyi azonban már ismert, hogy a kórkép kialakulása egy igen összetett folyamat -  mind a genetikai, mind a környezeti tényezők együttesen szükségesek a betegség kialakulásához.  Környezeti tényezők alatt az Epstein-Barr vírus fertőzést, a dohányzást, a D-vitamin hiányát, valamint a bél mikrobiotában (a vastagbél bélflórájában) bekövetkezett változásokat értjük.

Egy, a közelmúltban végzett átfogó klinikai vizsgálat összefüggésbe hozta ezt a betegséget a bél mikrobiotában fellépő zavarokkal. A Córdobai Egyetem kutatói, a Córdobai Reina Sofía kórház és az IMIBIC (Spanyolország) által végzett további kutatások új eredményekkel támasztották alá ezt az elméletet.A Neurotherapeutics folyóiratban a napjainkban megjelent tanulmány azt írja le, hogy a bél mikrobiotában bekövetkező változás hogyan társul a visszatérő, illetve hullámzó jellemzőkkel bíró sclerosis multiplex kialakulásához.

"Kutatásunk eddigi adatai alapján még talán korai kijelentenünk, hogy a betegség kialakulása és a vastagbél flórában (mikrobiotában) bekövetkező változások közötti kapcsolat állna fenn " - mondja Isaac Túnez, az IMIBIC és az UCO kutatója és a cikk vezető szerzője egy interjúban. "Annyit azonban elmondhatunk, hogy a mikrobiotában bekövetkező változás bizonyosan összefügg a betegség evolúciós jellemzőivel, súlyosságával, változásaival, kiújulásával és nyugalmi állapotaival " - tette hozzá.

Ez a kutatómunka új irányt mutat: lehetővé teheti a multiplex szklerózisban szenvedő betegek jövőbeli új kezelési modelljeinek, új gyógyító eljárásának kifejlesztését.

Forrás:

Escribano, BM; Medina-Fernandez, FJ; Aguilar-Luque, et al.  Lipopolysaccharide Binding Protein and Oxidative Stress in a Multiple Sclerosis Model. Neurotherapeutics, 2017. DOI: 10.1007/s13311-016-0480-0