Olasz kutatás: a tészta rendszeres fogyasztása karcsúsít!

images-7 images-8

A címben olvasható következtetés is levonható a 2016. július 4-én a Nutrition and Diabetes című on-line folyóiratban megjelent, közel 14 400, 34 évesnél idősebb, és közel 9 000, 18 évesnél idősebb olasz tésztafogyasztó személy vizsgálatán alapuló tanulmány szerint.

Az előbbiekben jelzett számú személynél kérdőíves módszerrel feltérképezték a tésztafogyasztás mennyiségi és minőségi jellemzőit, illetve meghatározták a testtömeg indexet (BMI, Body-mass index), valamint a csípő- és derékbőséget.

Statisztikai módszerekkel vizsgálva az így kapott adatokat megállapítható, hogy a több tésztát fogyasztó személyeknél a BMI érték alacsonyabb (a tésztafogyasztás és a BMI érték fordított korrelációt mutat); illetve a derék- és csípő átmérő is kisebb, valamint a derék/csípő arány is kedvezőbb. Összességében a több tésztát fogyasztó személyek között kevesebb volt az elhízás, és kedvezőbbek voltak a testsúly mutatók. Végső soron igaz a címben olvasható kijelentés: a tésztafogyasztás karcsúsít!

A közlemény természetesen olasz kutatóktól származik, de a publikációs hely, ahol megjelent, eloszlatja a megbízhatatlanság gondolatát is. Úgy tűnik, hogy egy újabb, korábban biztosnak vélt táplálkozási hit alakul át tévhitté.

Forrás:

G Pounis és munkatársai: Association of pasta consumption with body mass index and waist-to-hip ratio: results from Moli-sani and INHES studies. Nutrition & Diabetes (2016) 6, e218; doi:10.1038/nutd.2016.20. Published online 4 July 2016