A mikrobioma – mi is az?

 

Ha tükörbe nézek, akkor egy konkrét lény néz rám vissza. Ha a környezetemben élő személyekre, állatokra vagy növényekre gondolok, akkor is egyedülálló lényként gondolok rájuk. Azonban minden egyed számos láthatatlan élő-társával él együtt – összefonódik velük, létezésük elválaszthatatlan. Ezek az apró lények már jóval az emberiség megjelenése előtt jelen voltak a Földön és valószínűleg túlélnek majd bennünket. Ezek az összetett életformák egymással párhuzamosan alakultak ki, és az evolúció során együtt-élő, egymást segítő társakká váltak. Folyamatosan együttműködik velünk, és szinte minden elképzelhető élőhelyen jelen van a bolygónkon, beleértve saját testünket is. Ez a velünk élő társ a mikrobiális élet.
Escherichia coli bélbaktérium
Elgondolkodott már azon, hogy mekkora lehet a velünk együtt élő (az emberi testben normálisan jelen levő) mikrobák száma, beleértve a baktériumokat gombákat, vírusokat és más egysejtűeket? A szervezetben található mikrobiális sejtek száma a trilliókban adható meg, és becslések szerint az emberi sejtek számával megegyező, vagy azt meghaladó összegű. Ezek a mikrobák a testünk felszínén, illetve a testüregekben, a bélrendszerben, a testünk legmélyén is élnek, jelen vannak. Mai ismereteink szerint az első mikróbákat a születés folyamata során az édesanyánktól kaptuk, illetve továbbiakhoz a világrajövetelt követően az anyatejjel jutottunk hozzá. Egész életünk során folyamatosan a mikróbákkal kapcsolódva létezünk, tartós biológiai kapcsolatba állunk velük.
A mikrobák velünk együtt élő nyüzsgő közösségét nevezzük mikrobiomának. Az elmúlt évtizedek fontos tudományos felismerése a velünk együtt élő mikrobioma jelentősége. Egyértelművé vált, hogy a mindennapi jó közérzet, a betegségmentes élet, egészséges fizikum és lélek alapja a kiegyensúlyozott, sokféle összetevőből álló, dinamikus egyensúlyban létező környezeti mikrobioma. A bélrendszerben, a bőrön, a különböző testüregekben, egészséges állapotban a gazdaszervezettel egyensúlyban létező mikrobioma működik, mely elengedhetetlen feltétele az egészséges életnek. Létezik tehát a bélben élő baktériumok csoprtja -a bél mikrobioma; a bőrfelszinen található mikróbák alkotják a bőr-mikrobiomát, a szájüreg, az orr, a genitáliák ugyancsak mikrobiomát tartalmaznak, azok jelenléte nélkül nem funkcionálnak egészségesen.

A modern, mikrobioma vizsgálatokhoz kapcsolt mikrobiológiai kutatások alapjaiban módosíthatják a magunkról és a környezetünkről alkotott véleményünket. Egészen a közelmúltig a mikróbákra kórokozóként tekintettünk, és igyekeztünk fertőzésgátló szerekkel, fertőtlenítőszerekkel vagy antibiotikumokkal felszámolni a jelenlétüket. Azonban a mikrobák túlnyomó többsége nem okoz betegséget, és többségük nélkülözhetetlen az egészséges élethez. A fertőtlenítőszerek és az antibiotikumok helytelen és indokolatlan alkalmazása mind a betegségeket okozó, mind a kedvező mikrobákat képes elpusztítani, vagy jelenlétüket nagymértékben visszaszorítani.  Ma már biztosan tudjuk, hogy az optimális mikrobioma-összetétel módosulása (az úgynevezett diszbiózis) betegségek, kóros állapotok kialakulásához vezet, egyesek szerint valójában ez a megbetegedés kialakulásának tényleges oka.

A mikrobioma összetételének vizsgálata igen bonyolult dolog. Csupán néhány laboratórium van a világon, amelyik képes a kérdés komplexitásának megfelelő vizsgálati módszerrel analizálni az emberi mikrobioma-mintákat.

Az optimálistól való eltérés megállapítása bonyolult szakértői feladat. Számos információ ismerete szükséges – ezek együttes kiértékelése képezi a mikrobioma vizsgálat alapját. A kapott eltérések alapján lehetőség van azok kezelésére: diétával, probiotikumokkal, illetve a mikrobioma-kultura komplex átültetésével is.

Szakértői irodánk a közeli jövőben nemzetközi és hazai együttműködés eredményeként megkezdi a vastagbél-mikrobioma komplex molekuláris biológiai alapon történő vizsgálatát, illetve a későbbiekben javaslatot tesz az egyedi eltérések kezelésére. Amennyiben érdekli ez a kérdés, jelentkezen a honlapunkon feltüntetett elérhetőségek valamelyikén.