Jobban alszanak, és intelligensebbek azok a gyermekek, akik hetente legalább egyszer halat esznek

A rendszeres halfogyasztás eredőjeként a gyermekek intelligenciája magasabb, és kevesebb az alvási problémájuk – derül ki a Pennsylvania Tudományegyetem (USA) közelmúltban megjelent munkájából. A „halfogyasztó” gyermekek csoportjában átlagban 4 ponttal magasabb az IQ vizsgálati eredmény, mint azokban a csoportokban, akik ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztanak halat – jelent meg a Nature folyóiratban publikált közleményben.

Számos korábbi vizsgálat már kimutatott összefüggést az omega-3 zsírsavak fogyasztása és a magasabb intelligencia, illetve az omega-3 zsírsavak és a jobb alvás között – de a különböző vizsgálatok nem kutatták az esetleges további, belső összefüggéseket. A most megjelent munka integrálja az eddigi eredményeket, és az alvást tartja a legfontosabb kapocsnak a halfogyasztás, és az IQ növekedése között.

A vizsgálat során 541 kínai gyermeket vizsgáltak, akik életkora 9-11 év közötti, 54 százalékuk fiú és 46 százalékuk lány volt. Kérőíveket töltöttek ki, majd IQ teszteket csináltak, és a szülők körében is ellenőrizték a gyermekek táplálkozási és alvási szokásait. Végül a kutatók figyelembe vették, és korrigálták az adatokat a vizsgálatba bevont gyermekekre vonatkozó a demográfiai adatok alapján, beleértve a szülői végzettséget, a foglalkozást és a családi állapotot, valamint a családon belül élő gyermekek számát is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a halat fogyasztó gyermekek rendszeresen 4,8 ponttal magasabb átlagot értek el, mint azok, akik ritkán vagy soha sem fogyasztottak halat. Akik időnkénti halfogyasztást jelöltek be 3,3 ponttal magasabb átlag IQ értéket értek el, minta halat nem fogyasztók. A halfogyasztás kevesebb alvászavarral járt együtt, az alvásminőség egyértelműen jobb volt. Az alváshiány - a vizsgálat alapján levont következtetések szerint - antiszociális viselkedés kialakulásához vezet; az omega-3 zsírsavak természetes forrásból történő bevitele csökkenti az antiszociális viselkedés gyakoriságát.

A vizsgálatot végző szakemberek szerint a halfogyasztás komoly egészségügyi előnyökkel jár, mindenképpen fontos hangsúlyozni a változatos, természetes, állati eredetű élelmiszert is tartalmazó étrend jelentőségét a gyermekek optimális pszicho-szociális fejlődésében. A hal fogyasztását a gyermek étrendjébe igen korán célszerű bevezetni – már a 10 hónapos gyermekeknél ajánlott elkezdeni, és emelkedő gyakorisággal két éves korra el kell érni, hogy legalább egy főétkezés hal legyen hetente.

Forrás:

Liu, J. Et al: The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study. Nature, Scientific Reports 7, Article number: 17961 (2017) (IDE kattintva pdf formátumban olvasható)

DOI:10.1038/s41598-017-17520-w