Gyakoribb az időskori demencia akkor, ha csak folsav tartalmú vitamint szedünk: a B12 vitamin pótlására is szükség van

Demencia kép 2A világ számos országában az élelmiszerekhez folsavat adagolnak (a búzaliszthez, péksüteményekhez az USA-ban), így csökkentve a folsav-hiány okozta állapotokat, például a velőcső-záródási rendellenességgel született újszülöttek számát. Azonban többen felhívták a figyelmet arra, hogy a folsav pótlása önmagában nem elegendő, mivel a kompex biokémiai folyamatok egyensúlya az extrán bevitt folsav eredményeként megbillenhet: ennek következtében romolhat a szellemi teljesítőképesség.

Ausztrál kutatók arról számoltak be, hogy 2001 és 2011 közötti időszakban 1354 idős személy folyamatos megfigyelését végezték el. A vizsgált személyek életkora a vizsgálat végére 72-75 év közötti volt. A vizsgálat során meghatározták a vér B12 vitamin, és a vörösvértestek folsav tartalmát.

Abban a csoportban, ahol a folsav szint magasabb volt, mint a referencia tartomány, a B12 vitamin szint pedig alacsonyabb, 54%-ban alakult ki Alzheimer betegség, míg a magas B12 és magas vagy normál folsav szinttel rendelkező csoportban az Alzheimer kór ritkábban alakult ki: (29 és 37%).

A vizsgálat eredményeként a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a szellemi teljesítőképesség romlása összefüggésbe hozható a fokozott folsav bevitellel akkor, ha ezt nem követi fokozott B12 vitamin bevitel is. Feltételezik, hogy a két vitamin együttes pótlása csökkenti a szellemi teljesítőképesség romlásának a valószínűségét.

 

Forrás: Moore M E, et al: Among Vitamin B12 Deficient Older People, High Folate Levels are Associated with Worse Cognitive Function: Combined Data from Three Cohorts. J Alzheimers Dis. 2014;39(3):661-8. doi: 10.3233/JAD-131265.