Az időskori makula-degenerációnak nem kell feltétlenül bekövetkeznie

szemA www.napidoktor.hu az időskori makula degenerációval (AMD) kapcsolatos kérdésekről írt laikusok számára is közérthetően. A homocisztein anyagcsere és a B12 vitamin közötti összefüggés, illetve a magas homocisztein szint és az AMD kialakulása közötti kapcsolat voltak a cikk főbb kérdései.

A riport megemlékezik egy japán kutatásról is, mely kiderítette, hogy a B12 vitaminnal kezelt pácienseknél kevésbé volt mérhető a perifériás látás elvesztése, stabilabb volt a látásélesség és a szemfolyadék nyomást a szemgolyóban is jobban ellenőrzés alatt tudták tartani – a B12-őt nem kapott kontroll csoport tagjaival szemben.

Ugyancsak foglalkozott azokkal a közelmúltban megjelent amerikai kutatási eredményekkel, melyek szerint kevésbé alakult ki időskori makula-degeneráció azoknál a nőknél, akik a hét évig tartó tanulmány idején napi rendszerességgel kaptak B6, B9 és B12 vitamin-pótlást.

Azonban fontos megállapítanunk, hogy az időskori makula-degenerációnak a gyógyítása kizárólag szemész szakorvosi tevékenység, a megfelelő javaslatok és ajánlások szerint eljárva. Vitaminokkal nem lehet a látásproblémákat, makula degenerációt meggyógyítani – így a B6, B9 és B12 vitaminokkal sem lehet a kialakult megbetegedést megállítani, visszafordítani, gyógyítani. A B6-B9-B12 vitaminok megelőzésben felmerülő szerepe pedig további bizonyítékokat, klinikai vizsgálatokat igényel.

Forrás: www.napidoktor.hu