Az E vitamin fogyasztása növeli a prosztatarák kialakulásának az esélyét

1280px-Prostatic_adenocarcinoma_with_perineural_invasion
Prosztatarák (adenocarcinoma) szövettani képe – a prosztataszöveten áthaladó ideg kötőszöveti burkába is betört a daganat. *)

Az Amerikai Egyesült Államokban a közelmúltban egy nagyszabású klinikai tanulmány során vizsgálták a táplálék-kiegészítőként adott E vitamint (alfa tokoferol) és szelént (szelénium, Se) hatását külön-külön, illetve együttesen 50 évesnél idősebb tünetmentes férfiaknál a prosztatarák kialakulásával kapcsolatban (SELECT Klinikai vizsgálat). Összesen több mint 35 ezer férfit vontak be a vizsgálatba, ellenőrizték a prosztata állapotát, négy csoportra osztották őket véletlenszerűen, és a csoportokat más-más kezelésben részesítették: az első csoport E vitamint kapott naponta, a második csoport szelén tartalmú étrendkiegészítőt, a harmadik mindkettőt (tehát E vitamint és szelént is), míg a negyedik hatóanyagot nem tartalmazó tablettákat (úgynevezett placebo gyógyszereket) kapott. A vizsgált személyek állapotát több mint hét éven keresztül követték nyomon, és rögzítették, hogy kinél alakult ki rosszindulatú prosztata daganat, prosztata-rák.

Meglepetésükre az eredmények összesítésekor kiderült, hogy a legalacsonyabb daganatkialakulási statisztika abban a csoportban volt, ahol egyik táplálékkiegésztőt sem fogyasztották (tehát az úgynevezett „placebo” csoportban). A prosztatarák kialakulása legnagyobb mértékben az E vitamint fogyasztó csoportban nőtt: több mint 17%-kal volt magasabb, mint a „placebo” csoportban. A növekedés statisztikailag jelentősnek mutatkozott. Ugyancsak emelkedett a szelénnel kezelt, illetve a kombinált kezelést kapott csoportokban is a daganatok száma, azonban ezek az emelkedések nem érték el a statisztikailag szignifikánsnak tartott szintet.

A vizsgálat megállapította, hogy az E vitamin fogyasztása növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét egészséges férfiakban.

Forrás: Klein E.A. et al: Vitamin E and the Risk of Prostate Cancer. The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA, October 12, 2011—Vol 306, No. 14. Corrected on October 11, 2011

*) szövettani kép: „Prostatic adenocarcinoma with perineural invasion” by Nephron – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prostatic_adenocarcinoma_with_perineural_invasion.JPG#mediaviewer/File:Prostatic_adenocarcinoma_with_perineural_invasion.JPG