A prosztatarák korai felismerésének dilemmája – Primum non Nocere

Prostate_cancer_with_Gleason_pattern_4_low_mag
Prosztata rosszindulatú daganat szövettani képe (prosztata adenocarcinoma, tűbiopsziás anyag, Gleason 4. besorolású állapot)

„Primum non Nocere”Elsősorban ne ártsunk! – ez az orvosi hivatás egyik alapszabálya Hippokratész óta. A fenti címmel ma megjelent cikkben a prosztata roszzindulatú daganatának szűréséhez kapcsolódó kérdéseket foglalom össze, elsősorban a szakmai közönség részére.

Röviden: a jelenlegi álláspont szerint a PSA (prosztata-specifikus antigén) laboratóriumi mérésén alapuló szűrővizsgálatot csak nagyon körültekintően, válogatott helyzetekben javasolt végezni, mivel a sok kiszűrt, de valójában ténylegesen nem beteg páciens felesleges zaklatása, esetleges kivizsgálása, kezelése többet árt, mint a szűrés esetén elérhető haszon – és így nem felel meg a címben is idézett alapelvnek.

A modern megközelítés szerint komplex módon kell a szűrést végezni, mindenképpen szükséges az urológiai szakvizsgálat, illetve a PSA mérés mellett a szabad PSA (fPSA) és a (-2)proPSA vérben történő meghatározása is elengedhetetlen, ezek alapján lehet a legnagyobb pontossággal felismerni azokat, akiknél további vizsgálatok is kellenek a prosztata rosszindulatú daganatának felismerése/kizárása céljából.

Forrás: www.medicalonline.hu