Fontos klinikai vizsgálat eredményeit publikálták kínai kutatók a 2015. március 15-én megjelent JAMA folyóirat legújabb számában: eredményeik szerint a folsav rendszeres bevitele (táplálékkiegészítő formában) jelentősen csökkenti a stroke (agyvérzés, agyi infarktus) kialakulását.
A „China Stroke Primary Prevention Trial” (a stroke elsődleges megelőzésa Kinában klinikai vizsgálat) során 20702 magasvérnyomással küzdő beteget két csoportba osztottak, az egyik csoport csak vérnyomáscsökkentő gyógyszert kapott, a másik csoportnak a vérnyomás csökkenő gyógyszer mellett folsavat is adtak napi rendszerességgel. A folsavval is kezelt csoportban statisztikailag jelentősen kevesebben kaptak stroke-ot (agyvérzést, agyi infarktust) mint a csak vérnyomáscsökkentővel kezelt csoportban. Külön megvizsgálták a stroke kialakulásának esélyeit azoknál, akiknél a vizsgálat kezdetén alacsony volt a mérhető folsav szint: ezeknél az embereknél a folsav adása 37%-kal csökkentette a stroke kialakulását a folsavat nem szedő csoporthoz képest.
A vizsgálat jelentősége oly nagy, hogy a közleményhez a folyóirat szerkesztői külön szerkesztőségi irást kapcsoltak, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy biztosak lehetünk abban, hogy az egészséges vérnyomású emberek esetében a folsavnak hasonlóan jó védőhatása van, ezért a stroke előfordulását hatékonyan lehet csökkenteni a folsav (B9 vitamin) rendszeres napi bevitelével, függetlenül attól, hogy az adott személy szenved-e magas vérnyomás betegségben vagy sem.
és