A folsav, a B6 és B12 vitaminok az egész élet során nélkülözhetetlenek az agy egészséges működéshez

Várandós anyaÉszak-ír kutatók összefoglaló munkában elemezték a folsav és a hozzá kapcsolódó B vitaminok (B12 és B6) szerepét az egészséges, optimális agyi működés szempontjából. Megállapították, hogy a szervezet legkorábbi fejlődési szakaszában, már a méhen belül is nagyon fonos a folsav, B6 és B12 ellátottság, alapvetően az egész életre kihatással van a megfelelő vitaminszintek biztosítása.

Felnőttkorban, idősebbek esetében már régebb óta tisztában vagyunk azzal, hogy e vitaminok szerepet játszanak a megfelelő szellemi képességek birtoklásának (kognitív funkcióknak), a méhen belüli szerepük azonban csak az utóbbi évtizedben vált világossá. Megállapításaik szerint a DNS metiláció, a replikáció szabályozása, a C1 metilációs ciklus működésén keresztül pozítív epigenetikai, magzat-fejlődési és agyfejlődést elősegítő hatásuk is van.

Forrás: C. McGarel, K. Pentieva, J. J. Strain and H. McNulty. Emerging roles for folate and related B-vitamins in brain health across the lifecycle. Proceedings of the Nutrition Society, available on CJO2014. doi:10.1017/S0029665114001554.