A csípős ételt kedvelő férfiak tesztoszteronszintje magasabb

Francia kutatók tudományosan vizsgált környezetben összefüggést találtak a csípős ételek kedvelése és a laboratóriumban mérhető tesztoszteron szint között.

114 férfi (életkoruk 18-44 közötti volt) esetében sorozatosan vizsgálták, hogy egy adott, laboratóriumban felszolgált ételhez mennyi csípős fűszerrel készített szószt fogyasztottak. Ugyanezeknél a személyeknél meghatározták a tesztoszteron szintjét is. Egyértelmű pozitiv összefüggést találtak: minél csípősebben étkezett a férfi, annál magasabb volt a tesztoszteron szintje.

A vizsgálat számos kérdést vet fel: azért magasabb a tesztoszteron, mert több csípős ételt fogyasztanak; vagy azért étkeznek fűszeresebben, mert magasabb a tesztoszteron szintjük – további vizsgálatok fognak választ adni ezekre az égető kérdésekre…

 

Forrás: Bègue, L.: et al: Some like it hot: Testosterone predicts laboratory eating behavior of spicy food. Physiology & Behavior, Volume 139, February 2015, Pages 375–377