A B-vitaminok fogyasztása csökkenti a stroke (agyvérzés és agyi érelzáródás) kialakulásának a kockázatát

Agyi infarktus MRI képe
Stroke – agyi infarktus MRI képe: bal oldalon natív, jobb oldalon kontraszt-anyaggal jelölt felvétel.

Kinai kutatók összesítették 14 korábbi klinikai vizsgálat eredményeit, mely során összesen 54913 beteg vizsgálata történt meg. A bonyolult matematikai modellezés végeredményeként megállpították, hogy a B vitaminok (B12 vitamin, B6 vitamin, B9 vitamin – folsav) pótlólagos bevitelével statisztikailag jelentősnek mondható csökkenést értek el a stroke események számában.

Fontos felismerés volt ugyancsak, hogy a kockázat-csökkenést leginkább azoknál a csoportoknál érték el, akiknél emelkedett homocisztein (és emelkedett koleszterin) értéket találtak. Ebben a cssoportban a B12 vitamin pótlása a laboratóriumi értékek javulását (homocisztein- és koleszterin csökkenést) okozott.

Stroke:  valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, hogy az ott levő sejtek egy része elpusztul. Ennek oka az agyi erek elzáródása (embolizációja), ami az ér által ellátott terület elhal (agyi infarktus alakul ki); vagy az adott agyi területhez vezető ér átszakadása, és az így kialakult agyvérzés vezet az agyi terület vérellátásának megszűnéséhez.  Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget ad; lényege a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig.

Forrás: Yan Ji et al: Vitamin B supplementation, homocysteine levels, and the risk of cerebrovascular disease. Neurology October 8, 2013 vol. 81 no. 15 1298-1307

A stroke közérthető leírása: Dr. Zsuga Judit: A stroke és tünetei. www.webbeteg.hu